Fietsvakantie Nieuwe + Oude Hollandse Waterlinie - 9 dagen
Laat je verrassen door forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden, rivieren en prachtige natuur! Je fietst deze week door een uniek militair landschap: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een ingenieus verdedigingssysteem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers dwars door Nederland. Door het land met een laagje van 40 cm onder water te zetten was het onbegaanbaar voor soldaten en niet diep genoeg voor boten. Nu is dit groene waterlinielandschap een prachtig gebied om met de fiets te ontdekken, want de waterlinie ligt fraai verscholen in het landschap en is daarom misschien wel het grootste geheim van Nederland! Genomineerd als UNESCO Werelderfgoed en het grootste rijksmonument van Nederland.
Dagprogramma
Dag 1: Aankomst Utrecht/Bunnik
Je ontdekkingstocht start in Utrecht, de op vier na grootste stad van Nederland. Utrecht is een absolute aanrader met haar historische sfeer en de bijzondere grachten met z’n werven en terrasjes. Kies je voor categorie B dan start en eindigt je reis in Bunnik.
Dag 2: Utrecht/Bunnik - Wijk bij Duurstede/Beusichem (54/58 km)
Vanuit de stad Utrecht fiets je langs fort Rijnauwen naar Fort Vechten in Bunnik. Hier kan je je volledig onderdompelen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie met een bezoek aan het Waterliniemuseum. Met een virtual reality-bril maak je een parachutesprong boven de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Vervolgens ga je verder richting de Plofsluis: uniek in de wereld! Een sluis die tot ontploffing kon worden gebracht om het kanaal af te dammen. De tocht gaat verder via Fort Jutphaas door historisch Vreeswijk, met drie prachtige sluizen: de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en de Koninginnensluis. Daarna fiets je over het Eiland van Schalkwijk. Een waar openluchtmuseum voor liefhebbers van cultuurhistorie en natuur: Het Fort Werk aan de Korte Uitweg (met fantastische theetuin), de Gedekte Gemeenschapsweg, het imposante Fort Honswijk en de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. De fietstocht eindigt in Wijk bij Duurstede, een kleine stad met een grote geschiedenis. Deze plaats stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad. De rivier de Kromme Rijn en de grote sluis in Wijk bij Duurstede speelden een belangrijke rol in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het onder water kunnen zetten van het gebied rond de stad Utrecht.
Dag 3: Wijk bij Duurstede/Beusichem - Asperen (54/46 km)
Van Wijk bij Duurstede fiets je door het rivierenlandschap van de Lek naar het historische Culemborg en kom je langs Werk aan het Spoel met aantrekkelijke horeca en zonneterras. De route vervolgt langs Fort Everdingen, de stoere thuishaven van bierbrouwerij Duits&Lauret, met proeflokaal. Je vervolgt de route via de Diefdijklinie met diverse groepsschuilplaatsen (bunkers). Vervolgens kom je langs Fort Asperen een cultuureiland aan de rivier de Linge. Na Fort Asperen maakt de route een uitstapje naar de Betuwe, met een rondrit langs het prachtige meanderende riviertje de Linge. Tussen de boomgaarden liggen mooie dorpjes zoals Acquoy met zijn even scheve toren als die van Pisa, Beesd met molen de Vrijheid en Heerlijkheid Mariënwaerdt. Neem een kijkje in het Uilen- en dierpark De Paay en het Geofort met een interactief science centrum over de aarde en navigatie. Je kunt op diverse plekken de Linge oversteken en daarmee de route inkorten tot 43 of slechts 33 km. Je tocht eindigt vandaag in Leerdam, sinds 1765 dé glasstad van Nederland en bekend van het Nationaal Glasmuseum en de Leerdammer kaas. Je overnacht in het nabijgelegen Asperen.
Dag 4: Asperen - Gorinchem (55 km)
Vanuit Asperen fiets je naar het rivierenlandschap van de Waal en steek je tweemaal per pont de rivier over. Eén van de hoogtepunten is Slot Loevestein dat prachtig is gelegen aan de rivier in en midden in de natuur. Het slot heeft een belangrijke geschiedenis als middeleeuws tolkasteel, vesting en gevangenis. Je fietst vervolgens door het stoere vestingstadje Woudrichem en komt ook nog langs Fort Bakkerskil en Fort Altena. Deze etappe eindigt in Vestingstad Gorinchem. Dit is een van de mooist bewaarde vestingen van Nederland met haar stadswallen, imposante kanonnen en molens. Ook is het erg gezellig in het stadcentrum met de vele terrasjes op de Oude Markt.
Dag 5: Gorinchem - Woerden (54 km)
Vandaag fiets je door een deel van de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Spanjaarden en Fransen. Je fietst door Nieuwpoort, één van de kleinste vestingsteden van Nederland, die al werd gesticht rond 1200. Samen met vestingstad Schoonhoven werd de Lek bewaakt, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Langs het 10 km korte riviertje De Vlist fiets je naar het charmante stadje Haasdrecht, waar de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. De volgende halte is het pittoreske vestingstadje Oudewater met de bekende Heksenwaag, die bezoekers van over de hele wereld trekt. Eindbestemming is het historische Woerden, bekend om de kaasmarkten op zaterdagochtend (apr-aug). Dwaal over de oude vestingmuren, geniet van de grachten en proef de lokale streekproducten.
Dag 6: Woerden - Abcoude/Weesp (40/60 km)
Na een heerlijk ontbijt in je hotel, stap je weer op de fiets voor een mooie etappe. Je volgt eerst de Oude Rijn, ooit een deel van de grens van het Romeinse Rijk (De Limes). Via de voormalige vesting Wierickerschans uit de Oude Hollandse Waterlinie kom je in de kaasstad Bodegraven. Vervolgens fiets je door een typisch Nederlands landschap van laaggelegen weilanden met grazende koeien, plassengebieden en oude waterlopen en de dag eindigt bij je hotel in Abcoude. Piet Mondriaan schilderde hier veel van zijn werken. Bezoek het Fort bij Abcoude, dat wordt gezien als het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam. Wat het Fort bijzonder maakt, is dat het volledig gebouwd is uit bakstenen. Indien gewenst, kan je deze route inkorten tot 40 km. Je komt dan niet door Bodegraven.
Dag 7: Abcoude/Weesp - Oud Loosdrecht (57 km)
Fiets langs het boomrijke lint van rivier het Gein. Stop bij Fort Nigtevegt, een prachtige, rustige plek midden in de natuur. Ontdek in het Muiderslot hoe koningen, kasteelheren, dichters en schrijvers vroeger leefden. Trouwens dit middeleeuwse kasteel met slotgracht, wallen en bolwerken vormde ook een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Evenals Naarden, een van de best bewaarde vestingstadjes van Europa, met zijn dubbele stadswallen, een vestinggracht, bastions, stadspoorten en andere historische bouwwerken. Een absolute aanrader is het Nederlands Vestingmuseum. Langs de rivier de Vecht en dwars door de Loosdrechtse Plassen bereik je je einddoel.
Dag 8: Oud Loosdrecht - Utrecht/Bunnik (35-47 km)
Vandaag verder langs de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht, een van de charmantste dorpen van Nederland met maar liefst 144 rijksmonumenten. Vanaf hier fiets je langs de Vecht naar Breukelen dat bekend staat om zijn historische buitenplaatsen langs de rivier. Wist je dat stadsdeel Brooklyn in New York naar Breukelen is vernoemd? Via Fort Tienhoven in het Vechtplassengebied en Fort de Gagel en Fort Ruigenhoek fiets je door mooi Hollands polderlandschap naar je eindbestemming van je fietsreis. Geniet na van uw vakantie met een drankje op het terras bij uw hotel of geniet nog even van het bruisende stadsleven in het centrum van Utrecht.
Dag 9: Terugreis
Na het ontbijt vertrek je weer naar huis.
Boek deze reis
9-daagse fietsreis Nieuwe + Oude Hollandse Waterlinie
vanaf € 980 per persoon
Bekijk beschikbaarheid
Bekijk alle details over deze fietsvakantie zoals de bezienswaardigheden, de hotels en de opties ten aanzien van fietshuur, maaltijden etc. Bekijk de vertrekdatums of doe een vrijblijvende aanvraag.