Fietsvakantie Friese Elfsteden en Waddenzee in charmante hotels - 7 dagen
Trek te fiets door één van 's lands meest markante provincies: Friesland. Als uitgangspunt neem je de befaamde elfstedentocht. Maar omdat het lijkt alsof de natuur niet langer toestaat dat dit fenomeen geschaatst kan worden, volg je de route per fiets. Langs vaarten en meren, over tientallen klassieke basculebruggen, maar ook door de veengebieden van het Nationaal Park De Alde Feanen, de weides en bossen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, over de keileemkliffen van Gaasterland en langs de kust van het UNESCO werelderfgoed van de Waddenzee.
Programma van dag tot dag
Dag 1 - Aankomst in je hotel
De reis begint in de Friese provinciehoofdstad, de vestingstad Leeuwarden. Ooit lag ze aan zee, de Middelzee, die tussen 1200 en 1300 geheel dichtslibde. In de 16e en 17e eeuw beleefde de stad zijn gouden tijd. Talrijke adellijke panden uit die tijd staan nu nog fier overeind in de historische binnenstad. Tevens heeft Ljouwert (Fries voor Leeuwarden) een verrassend fraaie grachtengordel, die in vroeger tijden ongenode gasten moest buiten houden. Leeuwarden is echt de moeite waard voor een middagstadswandeling.
Dag 2 - 56 km
Vanaf Leeuwarden trek je eerst richting het zuidoosten, richting Nationaal Park de Alde Feanen. Dit gebied werd in 2006 het twintigste en laatste Nationale Park van Nederland. In de 18de en 19de eeuw werden de veengebieden afgegraven ten behoeve van de turfwinning en ontstond een mozaïek van veenplassen, trekgaten en kades. In de moerasbossen, hooilanden, rietlanden en trilvenen is een prachtige en soortenrijke natuur ontstaan, waar je de boommarter, de noordse woelmuis en de waterspitsmuis kunt tegenkomen. Tevens broeden er meer dan 100 soorten vogels.
Via watersportdorp Grou, gelegen aan het Pikmeer en de typische Friese terpdorpen als Jirnsum en Raerd fiets je naar Sneek waar je overnacht onder het oog van de Waterpoort.
Dag 3 - 58 of 41 km
Vandaag fiets je door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun jezelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende metershoge keileemwand uit de IJstijd. De eindbestemming is het rustieke gehucht Rijs, ten noordoosten van het Rijsterbos.
Dag 4 - 53 of 59 km
Via het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' je welkom zal heten, gaat het over verscholen weggetjes naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Deze voormalige vissersplaats, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. In het schilderachtige Workum vind je een legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen. Uiteindelijk bereik je Bolsward, ook weer één van de Friese elfsteden. De Elf Steden zijn gemeenschappen die tussen de jaren 1200 en 1500 stadsrechten verwierven en daarmee 'stad' werden. Het heeft niets met hun huidige grootte te maken; sommige steden zijn kleiner dan een gemiddeld dorp in Nederland. Wat de Elf Steden wel gemeen hebben is een indrukwekkende cultuurhistorie.
Dag 5 - 37 of 53 km
Omdat de fietsafstand vandaag maar kort is heb je alle tijd Bolsward deze ochtend te verkennen. Haar grachten, stadhuis en distilleerderij van Sonnema Beerenburg. Vanaf Elfstedenstad Bolsward fietst je naar 'klein maar fijn' Franeker. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend. Dit vernuftige bouwwerk uit 1781 is het langst werkende planetarium ter wereld. Hierna bereik je Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar je op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden.
Dag - 60 km
Vandaag voert de route langs de kust van de Waddenzee, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Wie heeft op school niet geleerd over de Heilige Bonifatius, die hier 754 vermoord werd op zijn missie de heidenen te bekeren. Dokkum is een heerlijk stadje met 140 rijksmonumenten, trapgevels, grachten en een fraai middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.
Dag 7
Vandaag fiets je voor het laatst door het typisch Friese landschap. Tussen waterpartijen, groene weiden en zwart- of rood bont vee. Door het natuurgebied Houtwiel, de Feanwalden, en langs het 19e eeuwse Landgoed Stania State naar Rurdaard. De Dokkumer Ee, onderdeel van de Elfstedentocht, leidt je uiteindelijk naar Leeuwarden. Onderweg passeer je het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, je een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat. Heb je een fiets gehuurd, dan lever je hem deze middag in. Einde arrangement. Het is mogelijk optioneel een nacht in Leeuwarden toe te voegen.
Meer info over de Elfstedentocht route.
Lees meerReserveren?
7-daagse fietsreis Friese Elfsteden en Waddenzee in charmante hotels
Bekijk de vertrekdatums van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 798 per persoon.