Fietsvakantie Maas- en Vennbahn - 10 dagen
Twee prachtige routes langs de rivier de Maas en over het ‘Vennbahn’ fietspad zijn de basis voor een Tour d’Europe vanuit Maastricht, de stad waar in 1992 de grondslag voor de Europese samenwerking werd gelegd, met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht. De ‘Internationale Maasroute’ is een fietstocht langs de Maas tussen Nederland en Noord-Frankrijk. Van Maastricht naar de Franse stad Sedan, met de grootste burcht van Europa als belangrijkste historische bezienswaardigheid. Meer dan 200 kilometer fietspad, de RAVeL la Meuse à vélo in België en de Voie Verte Trans-Ardennes in Frankrijk, staan garant voor dagenlang fietsplezier door het dal van de Maas.
Programma van dag tot dag
WOENSDAG
Aankomst Maastricht of 's-Gravenvoeren - aansluitend fietsen naar Luik (B) / 36/29 km
Op eigen gelegenheid naar Maastricht of 's-Gravenvoeren. De auto heeft een gratis plek op de parkeerplaats van Hotel Novotel**** of bij Hotel Blanckthys****. Voor u staat hier koffie/thee en Limburgse vlaai klaar als welkom! Daarna een fietstocht van naar Luik (B), ook wel ‘De Vurige Stede’ genaamd. Op weg naar België fietst u door het dal van de Jeker (welke in Maastricht in de Maas uitmondt) naar het schilderachtige dorpje Kanne. Kort daarop zult u geboeid kijken naar de scheepvaart in de nieuwe sluis van Ternaaien/Lanaye, 225 meter lang en 25 meter breed. Vanaf hier over de RAVeL , via het gezellige stadje Visé, naar Luik. De laatste kilometers voeren langs grote kranen, roestige boten en oude maar bedrijvige industrieterreinen. (In het Frans: Liège).
DONDERDAG
Van Luik (B) naar Namen (B) / 74 km
Heel verrassend is het veilige fietspad langs de Maas, dwars door Luik. Daarna volgt u eerst het ‘spoor’ van John Cockerill om de Luikse agglomeratie te verlaten. Volg de wegwijzers RAVeL . Van zo dichtbij is het hoogovencomplex in Seraing wel heel indrukwekkend. Even verder is de ‘shop’ van kristalfabriek ‘Val St. Lambert’ een pauze waard. Vervolgens fietst u over rustige weggetjes, langs typisch Waalse dorpjes, (op korte afstand van de Maas) richting Huy. Kort voor Huy volgt u dan weer even het fietspad langs de Maas en hier is de kerncentrale van Tihange ook weer een zeer opvallend industrieel complex. De ‘Grand Place’ in Huy is daarna een ideale plek voor een middagpauze. De route langs de Maas naar Namen is daarna een route waarbij de natuur geleidelijk weer de overhand krijgt.
VRIJDAG
Van Namen (B) naar Givet (F) 55 km
Vanuit Namen bent u al snel weer op de maasoever. Tot in Dinant vervolgt u dan de Ravel . U passeert o.a. het aardbeiendorp Wépion. Ook de ‘Tuinen van Annevoie’ zijn zeker een bezoekje waard. In Dinant moet u beslist de tijd nemen om van het stadje en van de vele terrasjes langs de Maas te genieten.
Voorbij Dinant passeert u het prachtige ‘Chateau Freyr’. Om even verder in Hastière enige kilometers te vervolgen op het voormalige spoorlijntje L156 van Hastière naar Mariembourg. U eindigt de dag in het Franse Givet, met het indrukwekkende ‘Fort van Charlemont’.
ZATERDAG
Van Givet (F) naar Charleville-Mézières (F) 83 km, in te korten per trein
Vervolg van de fietstocht langs de Maas op de ‘Voie Verte Trans-Ardennes’, richting Charleville Mézières. Een van de figuurlijke hoogtepunten op deze dag is het bezoek aan het charmante plaatsje Monthermé. Eindpunt vandaag is Charleville-Mézières, bekend vanwege het prachtige historische centrum. Is de dagafstand wat te lang? Geen probleem, tussen Givet en Charleville-Mézières loopt er een spoorlijn vrijwel parallel aan de Maas, zodat u uw route naar wens in kunt korten.
ZONDAG
Van Charleville-Mézières (F) naar Bouillon (B) / 50,0 km
In september 2015 vond de opening plaats van een nieuwe uitbreiding van de ‘Voie Verte Trans-Ardennes’ langs de Maas tot voorbij het stadje Sedan. Door een schilderachtig landschap volgt u de Maas naar Sedan, wereldberoemd vanwege de grootste burcht van Europa. En hier is dan tevens het einde van de route langs de Maas. Na een (lunch-)pauze volgt het eerste deel van de naar weer een historische plek: het stadje Bouillon met het imposante kasteel van Godfried van Bouillon.
De route naar Bouillon leidt via een rustig weggetje richting Frans-Belgische grens en gaat geleidelijk aan ‘omhoog’ (gemiddeld stijgingspercentage 3%). ‘Boven’ aangekomen passeert u de grens met België, waarna een verrukkelijke afdaling naar het hotel in Bouillon volgt. (50 km)
MAANDAG
Van Bouillon (B) naar Bastenaken (B) / 71 km
Voor het vervolg van de door het zuiden van België verlaat u via een stijgend weggetje het prachtige stadje. Daarna volgen nog een tweetal pittige klimmetjes voordat u het dorpje Cugnon bereikt. Hier staat in Hotel des Roches een beloning voor de geleverde inspanningen voor u klaar, in de vorm van een kopje koffie/thee en een heerlijk stuk versgebakken appeltaart. Vervolgens pedaleert u op rustige weggetjes over een golvende hoogvlakte, geflankeerd door een agrarisch landschap, met veel karakteristieke dorpjes waar de tijd lijkt stil gestaan te hebben. Geniet u van prachtige panorama’s! Aan het einde van de etappe volgt u weer een stukje RAVEL-route (op het voormalige spoorlijntje Ligne 163 van Libramont via Bastogne naar Gouvy). In de etappeplaats Bastogne zijn veel monumenten welke herinneren aan de slag om de Ardennen aan het einde van WO II.
DINSDAG
Van Bastenaken (B) naar Sankt-Vith (B) / 62 km
Vanaf het ‘Gare du Sud’ in Bastogne volgt u in noordelijke richting de RAVeL 163, een van de mooiste fietspaden van het RAVeL-netwerk. Ten zuiden van Gouvy, aan het einde van deze RAVeL route, fietst u in oostelijke richting naar de Belgisch-Luxemburgse grens. Even later fietst u door een licht golvend Luxemburgs landschap en over rustige weggetjes richting ‘Vennbahn’-route. In Huldange, het hoogste punt van Luxemburg (558,5 m N.A.P.), bereikt u de ‘Vennbahn’ en passeert u even later de Luxemburgs-Belgische grens. De landschappelijk prachtige route, nu weer in België, leidt u naar Burg-Reuland. Dit is een nieuw monumentaal ‘hoogtepunt’. De burchtruïne van Reuland torent op indrukwekkende wijze hoog boven het dorp uit. Verder gaat het dan via Hemmeres, een Duitse enclave, naar
Sankt-Vith, het eindpunt van deze dag.
WOENSDAG
Van Sankt-Vith (B) naar Monschau (D) / 53 km
Op het nieuw geasfalteerde fietspad tussen Sankt-Vith en Waimes is het heerlijk fietsen richting Duits-Belgisch Natuurpark Ardennen-Eifel. Via Montenau (rokerij Ardenner ham) en Sourbrodt (voormalig station aan de ‘Vennbahn’) komt u in Kalterherberg waar diverse mogelijkheden zijn voor een smakelijke lunchpauze. Enige kilometers verder verlaat u het ‘Vennbahn’-fietspad om enige kilometers door het Rurdal te fietsen op weg naar Monschau.
DONDERDAG
Van Monschau (D) naar Maastricht of 's-Gravenvoeren / ca. 85 - 100 km (fiets) of 61 - 80 km (trein)
Op de slotdag vanuit het centrum van Monschau terug naar de Vennbahn. Een bezoek aan het monumentale stadje Kornelimünster is een 'must'. Na een lange afdaling bereikt u de stad van Karel de Grote: Aken. Vanaf Aken gaat de reis weer terug naar Nederland. Vanaf Lemiers volg je de landelijke fietsroute 'LF 6' door het Zuid-Limburgse heuvellandschap terug naar Maastricht of 's-Gravenvoeren. Mocht je deze afstand te groot vinden kun je ervoor kiezen een treinticket te boeken vanaf Kerkrade naar Maastricht (excl.).
VRIJDAG
Na het ontbijt is het arrangement ten einde en vertrekt u op eigen gelegenheid naar huis.
Reserveren
10-daagse fietsreis Maas- en Vennbahn
Controleer de beschikbaarheid van deze reis en lees alle details over de route, de bezienswaardigheden en de hotels. Deze reis is boekbaar vanaf € 1.015 per persoon.